*************ŞALGAM YAPIMI**************
YAPIMI (30 LİTRELİK BİR BİDON İÇİN)
ŞALGAM YOKSA) YOKSA taze,sert mor havuç alınır. 3kg yeterli.
2 TANE ELMA BÜYÜKLÜĞÜNDE GLUTENSİZ HAMUR HAZIRLANIR . Hamurun birini açın yaklaşık 8-10 cm çapında olsun ve içine bir çay bardağı nohut koyun ve hamuru hohutu tamamen kapatacak şekilde kapatın hamur top gibi olacak içi nohut olacak. bu hamuru temiz bir tülbente koyun. tülbent kese gibi olacak ve içine konacak. Yaptığınız bu hamur kesesini bidonun dibine koyun.
Gelelim 2.hamura bunuda aynı şekilde açın ve içine ince öğütülmüş mısır unu koyun ve aynı şekilde kapatıp tülbente koyup bidonun içine koyun.
Sıra havuçlarda havuçları temiz bir şekilde yıkayın çürük varsa ayıklayın havuçları parmak kalınlığında 10 cm uzunluğunda dilerek bidonun içine bırakın.
gelelim suyuna suyumuz temiz olmalı birazda ılık olursa iyi olur. suya salamura tuzu, turşu tuzu dediğimiz biraz iri olan tuzdan katmamız gerekir miktarı 4-5 avuç yeterli oluyor tamamen eriyince tadına bakın biraz tuzlu olması lazım.
Suyunu da bidona koyunca bidonumuzun ağzını iyice kapatıp serin bir yere koyun 12 veya 15 gün arasında şalgam suyumuz tamamdır. AFİYET OLSUN. isteyen havuçları çok ince olacak şekilde kabuklarını soyabilir.
Vahdet Yanık